LOHENKALASTUS TORNIOJOELLA

Tornionjoki eli Väylä on kuuluisa isoista lohistaan. Viimeisenä muutamana kalastuskautena saatujen lohien paino on ollut keskimäärin kuudesta kahdeksaan kiloon. Tornionjoesta nostetaan vuosittain yli 20-kiloisia lohia, eli sinullakin on täysin realistinen mahdollisuus unelmasaaliiseesi. Huikeat lukemat puhuvat puolestaan: mikäli haluat tuntea suuren lohen siimasi päässä, Tornionjoki on oikea paikka sinulle!

NAPPAA UNELMASAALIISI LAPIN YÖTTÖMÄSSÄ YÖSSÄ

LOHENSOUTU

Perinteistä lohensoutua Tornionjoen parhailla soutupaikoilla.

Lohen perhokalastus

Koe Tornionjoen voima ja kalasta elämäsi lohi oppaidemme avustuksella.

PERHOKALASTUS VENEESTÄ

Perhosta veneestä parhailla ottipaikoilla ammattilaisen opastuksella.

Lohenkalastuskaudet Tornionjokilaaksossa

Lohenkalastuskausi Tornionjokilaaksossa alkaa 1.6. ja päättyy 31.8. Lapin lohestuskausi on kansainvälisestä näkökulmasta suhteellisen lyhyt, sillä Tornionjoen jäät lähtevät yleensä vasta toukokuun puolenvälin tienoilla. Kausi päättyy elokuun loppuun, sillä näillä leveysasteilla lohet kutevat jo syyskuussa.

Lohenkalastuksen alkukausi Tornionjoella

Ensimmäiset lohet aloittavat vaelluksensa Tornionjokeen heti jäiden lähdettyä toukokuussa. Lohenkalastus voi alkaa, kun ensimmäiset parvet ovat ohittaneet Kattilakosken seurantapaikan kaikuluotaimen Pellon ja Ylitornion rajalla. Kesäkuun alussa Naamisuvannolla vesi on kylmää, korkealla ja se virtaa nopeasti, eli tulvat ovat todennäköisiä.

Kala nappaa Tornionjoen eteläisimmillä alueilla heti kesäkuun alussa. Pellon kunnassa sijaitsevalla Naamisuvannolla ensimmäinen kalaviikko alkaa hiljaisempana, mutta saaliin mahdollisuus on tietysti aina olemassa. Toisella kalastusviikolla vaeltavat kalat alkavat saapua Pelloon, ja kausi käynnistyy toden teolla. Suurimmat kalat saapuvat kärkijoukoissa, joskin suurimmat kalaparvet odottavat vielä alempana jokea. Ensimmäisen kahden kolmen viikon aikana vesi voi olla korkealla ja kalaa vähemmän kuin myöhemmin kalastuskaudella, mutta kun saat lohen kiinni, se voi olla todella iso!

Toisaalta korkea vesi vaatii vain oikeiden kalastusvälineiden valintaa. Alkukaudesta vesi on vielä kylmää, 4–12-asteista, joka on lähes optimaalinen lohelle – ne siis nappaavat hanakasti kunhan osut oikeille paikoille. Hyvä vinkki onnistuneeseen alkukauden kalareissuun onkin löytää paikat, jossa nopeasti liikkuvat lohet hidastavat vauhtiaan. Näitä ovat isojen koskien pullonkaulat ja korvalliset, isojen koskien jälkeiset poolit, rauhallisempien poolien syvänteet ja virtojen syvemmät mutkat.

Toinen tärkeä seikka on kalastaa oikeassa syvyydessä. Kun vesi on korkealla, kylmää (4–8 °C) ja virtaa nopeasti, lohet uivat syvällä lähellä joen pohjaa. Näissä olosuhteissa ei kannata lähteä kalastamaan vieheellä tai perholla veden pinnasta, vaan käyttää upposiimaa tai uppokärkiä ja isoja perhoja. Veneestä kalastaessa syvällä uivat, voimakkaasti hakevat ja värikkäät vaaput toimivat hyvin.

Perhosiiman valintaan vaikuttaa kalastettavan poolin syvyys. Vaihtokärkisiimat ovat hyvä valinta kalastuskauden alkuun, sillä voit vaihtaa kärjen vedessä seisoessa ja jatkaa kalastusta. Pärjäät hyvin myös ampumapäillä, skagiteilla tai spey-siimoilla. Muista varustautua kunnolla, mikäli aiot kalastaa eri paikoissa ja vesiolosuhteissa. Syvissä pooleissa tarvitset tarpeeksi nopeasti uppoavan siiman, jotta kala nappaa kylmässä ja korkeassa vedessä.

Mikäli vesi on alkukaudesta matalalla ja lämpimämpää, kalastus muistuttaa enemmän tavallista kesäkauden lohenkalastusta. Kun veden lämpötila on 10 °C tienoilla tai yli, lohet ovat aktiivisia ja tarttuvat perhoihin ja vaappuihin myös lähempänä pintaa. Perhokalastukseen kannattaa käyttää hitaasti uppoavaa tai jopa kelluvaa siimaa ja pienempiä perhoja. Veneestä kalastaessa suosittelemme tavallisia vaappuja, perhoja ja lusikkauistimia, jotka eivät uppoa kovin syvälle. Mikäli vesi on matalalla mutta kylmää, on tähdättävä lähemmäs pohjaa. Matalassa vedessä siimat voivat olla kevyempiä kuin korkeassa, ja vieheiden tulee uida lähellä pohjaa, muttei liian syvällä.

Lohenkalastajan kesä Tornionjoella

Juhannuksen tienoilla ensimmäinen tulva on laskenut ja lohennousun pääparvet saapuvat toden teolla Pellon kohdalle. Ruotsin tuntureilta sulava lumi voi aiheuttaa toisen tulvan juhannuksen maissa, mutta se on harvoin yhtä mittava kuin ensimmäinen. Kesä on kauneimmillaan: keskiyön aurinko valaisee kellon ympäri, linnut laulavat ja luonto on puhjennut kukkaan. Veden lämpötila on juhannuksen aikaan yleensä noin 10–15 °C, eli ihanteellinen lohenkalastukseen. Kalaa on liikkeellä paljon ja ne ovat aktiivisia – tätä hetkeä jokainen lohenkalastaja odottaa.

Suuren ja vahvan hopeakyljen nappaamiseen on hyvä mahdollisuus aina, kun olet joella. Perhokalastukseen kannattaa käyttää kelluvaa tai hitaasti uppoavaa siimaa – kenties myös uppokärkiä – ja normaalikokoisia sekä pieniä perhoja. Presentaatio voi olla aktiivisempaa ja voit antaa siimalle vauhtia enemmän kuin alkukaudella. Heitä 90 asteen kulmassa, ja joskus kannattaa jopa stripata siimaa. Veneestä kalastaessa soutaja voi pitää yllä kovempaa vauhtia kuin alkukaudesta. Kirkasväriset versiot tavallisista vaapuista ja perhoista toimivat hyvin, erityisesti vihreä/keltainen, musta/punainen, oranssi, kupari ja kulta.

Lohen nousu jatkuu heinäkuun puolella vilkkaana. Isoja kaloja tulee edelleen, mutta kahden merivuoden lohet ja kossit eli yhden merivuoden lohet alkavat muodostaa pääosan nousevista parvista. Vesi jatkaa laskuaan ja säästä riippuen saattaa myös lämmetä, kuten viime vuosina on usein käynyt Tornionjokilaaksossa heinäkuussa. Mikäli veden lämpötila pysyy alle 18-asteisena, kalastus jatkuu hyvänä, sillä uutta kalaa nousee vielä jokeen.

Osa kaloista on jo asettunut suvantoihin odottamaan kutuaikaa. Tosin nämä rauhalliset lohet aktivoituvat ja saattavat tarttua vieheeseen tai perhoon, kun uutta kalaa tulee jokeen ja pooleihin. Kun vesi on alle 15-asteista, voit kalastaa samaan tapaan kuin kesäkuun loppupuolella. Perhoissa kannattaa käyttää tummempia värejä kuten kuparia/kultaa, ja öisin mustaa. Mikäli vesi on 15–18-asteista, kokeile pienempiä perhoja ja vaappuja. Perholla kalastaessa kannattaa kokeilla myös pintaperhoa tai hitsaamista pintakalvossa. Toisaalta lämpimällä vedellä moni kalastaa lähellä pintakalvoa, ja siiman upottaminen lähelle pohjaa saattaa yllättää. Lohensoudussa suosittelemme käyttämään mieluummin perhoja kuin vaappuja. Usein myös hyvä lusikka ja nopea soutaminen toimivat lämpimässä vedessä.

Kun vesi on matalalla ja lämmintä, yli 18-asteista, lohenkalastus hankaloituu selvästi. Vaikka joessa on reilusti kalaa, ne passivoituvat ja niiden houkuttelu on vaikeaa. Tällöin kannattaa keskittyä kalastamaan niinä aikoina, kun keli on kylmimmillään – eli öisin ja säänvaihteluiden aikaan. Sade saattaa hyvinkin pelastaa kalareissusi lämpimän veden olosuhteissa. Kokeile pienimpiä perhoja tai isoja silhuettiperhoja kuten Sunrayta – anna luovuudelle tilaa ja yllätä lohet! Mikäli vesi on yli 23-asteista pidempään, se voi koitua lohien kohtaloksi. Silloin on parempi keskittyä vaikka uimiseen.

Lohenkalastuksen loppukausi Torniojoella

Kun illat alkavat hämärtyä heinä-elokuun vaihteessa, vesi voi olla jopa pari metriä matalammalla kuin alkukaudesta. Koska päivä lyhenee ja syksy lähestyy, vesi ja ilma alkavat jäähtyä. Uutta lohta ei enää nouse jokeen niin paljon kuin aiemmin kaudella, mutta elokuun lopulla on hyvät mahdollisuudet isoon loheen, kun kojamot aktivoituvat reviirikamppailuihin ennen kutuaikaa. Kossien nousu jatkuu tasaisena elokuussa, ja myös kauemmin joessa viipyneet kalat aktivoituvat lämpötilojen laskiessa ja kutuajan lähestyessä. Kalastusolosuhteet paranevat veden viilenemisen myötä ja elokuun loppupuoli onkin yleensä erittäin hyvää aikaa kalamiehille ja -naisille Tornionjoella. Perhokalastuksessa kelluvat ja hitaasti uppoavat siimat toimivat hyvin, ja veden lämpötilan painuessa alle 10 asteen uppoava siima toimii jopa paremmin. Venekalastukseen kannattaa kaivaa esiin taas hieman isompia perhoja ja voimakkaammin uivia vaappuja ja lusikoita, kuin lämpimän veden aikaan. Väreissä suositaan tummia sävyjä ja selkeitä kontrasteja. Mikäli tavoittelet nousukaloja, kirkkaatkin värit kannattaa pitää mielessä!

KATSO MYÖS NÄMÄ

Taimenenkalastus

Kalasta taimenta luonnonrauhassa yksityisellä erämaajärvellä.

Hauenkalastus

Hauenkalastajan paratiisi – ammattilaisen opastuksella.

ISO JOKI, ISO KALA, YKSI SUURI PERHE

KALASTA AMMATTILAISTEN OPASTUKSESSA

MAKOISAT UNET KALASTUKSEN JÄLKEEN