PERHOKALASTUSTA VENEESTÄ

Perhokalastus veneestä antaa aivan uusia mahdollisuuksia lohestamiseen Tornionjoella! Osaavan oppaamme johdolla löydät otollisimmat poolit ja lohien nousuväylät, joihin ei olisi mitään asiaa ilman venettä.

Kuinka veneestä kalastetaan perholla?

Lohen perhokalastuksen suosio on kasvanut etenkin kalastusmatkailijoiden keskuudessa selvästi. Suurella Tornionjoella hyvien paikkojen löytäminen on erityisen tärkeää. Sama koskee siimavalintaa. Asiantuntevat oppaamme vievät sinut parhaille paikoille oikeilla välineillä kaikissa sääolosuhteissa.

Tällä retkellä oppaamme vie teidät Tornionjoelle pitkällä, noin kahdeksanmetrisellä jokiveneellä. Opas hoitaa soutamisen ja perhostaja kalastaa veneen takaosasta. Ainutlaatuinen retki kestää yleensä 3-6 tuntia, mutta poikkeavastakin kestosta voidaan neuvotella. Kuuden tunnin retken aikana tarjoamme nuotiokahvit.

Välineet ja varusteet

Veneet: Käytämme erityisiä jokiveneitä, jotka ovat tornionjokivartelaisen, vuosisatoja kestäneen tuotekehittelyn tulosta – isolla ja vuolaalla joella toimii järvivenettä kapeampi ja pitkän sutjakka malli. Kevyt vene tuntuu huteralta rannan tuntumassa, mutta herää henkiin ison joen virrassa. Naamisuvanto Fishing Resortista löytyy 5 opasvenettä, joista 2 on suunniteltu erityisesti veneestä heittämistä silmällä pitäen. Ne ovat paikallisen venemestarin Arto Kivilompolon ja hänen poikansa Juhon taidonnäytteitä. Perhonheittoon suunnitellut opasveneet ovat 7,5 – 8-metrisiä, hieman leveämpiä ja korkealaitaisempia kuin muut opasveneet. Veneissä on Yamahan 15-hevosvoimaiset moottorit ylävirtaan siirtymistä varten.

Vapa: Ehdoton vapavalinta perhokalastukseen isolla joella kuten Tornionjoella on kaksikätinen lohivapa: 11–18 jalkainen vapa luokkaa 6–12 (useimmiten 13–16 jalkainen luokkaa 9–11). Mikäli haluat kalastaa yhdellä kädellä, vavan täytyy olla tarpeeksi vahva ja luokkaa 7–11.

Kela: Lohikelan tärkeimmät ominaisuudet ovat toimiva jarru ja riittävä siimakapasiteetti. Merkki, malli ja ulkonäkö ovat lähinnä makuasioita. Isolla joella kelaan tulee mahtua vähintään 200 metriä pohjasiimaa.

Siimat: Lohta pyytäessä ei koskaan voi olla liikaa siimoja. Kalastamme enimmäkseen vaihtosiimoilla, jotta säätäminen veden syvyyden mukaan on mahdollisimman vaivatonta. Siimavalinnat ovat makuasioita, kuten myös päätökset ampumapään, speyn tai skagitin välillä. Pääasia on, että valikoimasta löytyy eri nopeuksilla uppoavia siimoja: tarvitset ainakin kelluvan, S 2:n ja S 4–5:n pärjätäksesi hyvin kaikissa olosuhteissa.

Perukkeet: Kesäkalastuksessa käytetään kapenevia tai pitkän kartion perukkeita, jotka ovat vahvuudeltaan 0.30–0.50 millimetriä. Loppukaudesta ja matalalla vedellä perukkeet voivat olla pitkiä ja ohuita, vahvuudeltaan vain 0.30 millimetriä. Alkukaudesta perukkeen maksimipituus on 1–1,5 metriä ja sen pitää olla paksuudeltaan 0.40–0.50 milliä. Nyrkkisääntö: pienemmille perhoille pidempi peruke ja isommille perhoille lyhyempi peruke.

Perhot: Moni perinteinen perho toimii Tornionjoella. Suuren vesimäärän takia alkukaudesta käytetään usein isoja putkiperhoja, ja veden lämmettyä siirrytään pienempiin ja koukullisiin perhoihin. Yleisiä malleja ovat muun muassa den Vanliga, Banana fly, Sunray Shadow, Green Highlander, Phatagorva, Red Butt ja Willie Gunn.

KATSO MYÖS NÄMÄ

Lohen perhokalastus

Koe Tornionjoen voima ja kalasta elämäsi lohi oppaidemme avustuksella.

LOHENSOUTU

Perinteistä lohensoutua Tornionjoen parhailla soutupaikoilla.

ISO JOKI, ISO KALA, YKSI SUURI PERHE

KALASTA AMMATTILAISTEN OPASTUKSESSA

MAKOISAT UNET KALASTUKSEN JÄLKEEN