PERINTEISINTÄ KALASTUSTA TORNIONJOELLA
Lohensoutu on perinteisin tapa pyytää lohta vavalla Tornionjoella ja muilla pohjoisen suurilla virroilla. Vaikka välineet ovat kehittyneet vuosien saatossa, lohensoudun perusperiaatteet ovat pysyneet samana. Nykyään pääsee helpommalla: ennen vanhaan kalastusveneet sauvottiin ylävirtaan parhaille kalapaikoille, tänä päivänä ajetaan uudelle laskulle moottorin avustuksella.
Perinteistä suomalaista lohestusta
Ihmiset ovat liikkuneet pohjoisen suurilla vesiväylillä iät ja ajat. Ensimmäiset kauppapaikat syntyivät yleensä jokien suille, ja niistä kehittyi myöhemmin kyliä ja kaupunkeja. Jokiveneillä matkaa on taitettu jo vuosisatojen ajan, melkein yhtä kauan kuin rannoilla on ollut liikennettä. Jokiveneitä käytettiin kaupankäyntiin, postiveneinä, patoveneinä sekä kulleveneinä. Ajan myötä vapakalastus nosti suosiotaan, etenkin brittiläisten kalastajien saavuttua Suomeen. Tornionjoella nähtiin ensimmäisiä vapakalastajia jo 1800-luvun lopulla.
Tornionjoki on valtavan kokoinen virta ja paikoittain erittäin leveä. Se lienee selkein syy sille, miksi perinteinen lohensoutu on niin suosittu kalastusmuoto täällä. Lohensoudussa käytämme perinteisiä pitkiä ja kapeita jokiveneitä, jotka on suunniteltu kovaan ja pyörteiseen virtaan. Ominaisuuksiensa ansiosta jokiveneet soveltuvat erinomaisesti lohensoutuun ja koskien nousuun moottorilla. Koska veneet ovat kapeita ja joki voimakas, tarvitaan joella liikkumiseen kokemusta veneen hallinnasta ja taitoa lukea virtaa.
Lohen venekalastuksen säännöt
Kun pääsemme ylävirran lähtöpisteeseen, sammutamme moottorin ja nostamme sen vedestä. Seuraavaksi laskemme vieheet veteen. Vapojen määrää ei Tornionjoella rajoiteta: kalastajan kokemuksesta ja mieltymyksestä riippuen käytämme kolmesta seitsemään vapaa. Opas toimii soutajana ja kalastaja asettaa vieheet tai perhot pyyntiin. Vene soudetaan kokka ylävirtaan päin, jotta vieheet asettuvat alavirtaan. Tämä siksi, että kalat huomaavat vieheet hyvän aikaa ennen venettä. Veneellä mutkitellaan alavirtaan ja erityisen hyvissä paikoissa kuten tiedetyissä kalojen asentomontuissa tai isojen kivien lähellä soutaja voi pyöräyttää vieheitä useamman kerran. Kun tietty soutualue on käyty läpi eli soutulasku on takana, vieheet nostetaan vedestä ja opas suuntaa veneen uuteen paikkaan tai ryhmä voi pitää kahvitauon ja ihastella maisemia mikäli kala ei nappaa.
Soutajan tulee tuntea kalastussäännöt ja vesillä liikkumisen perusteet. Tornionjoella saaliskiintiö on yksi lohi kalastajaa kohden päivässä. Lohen alamitta on 50 cm. Jos saalis vapautetaan, saa kalastusta jatkaa samana päivänä. Kun liikut veneellä, kierrä soutulaskulla olevat veneet kaukaa ja lähesty kalapaikkoja hiljaa. Vesillä käyttäydytään aina kohteliaasti muita kalastajia ja luontoa kunnioittaen sekä käytetään maalaisjärkeä.
Kun soutajan taidot uittavat vieheen oikeaan paikkaan ja suuri lohi iskee silmänsä siihen, on käsillä jokaisen kalastajan odottama hetki. Kelan räikkä alkaa päristä, vapa taipuu, soutaja kiristää tahtia ja hopeakylki nousee upeaan hyppysarjaan. Mutta tässä kohdin ei kannata hötkyillä. Ensin kalastaja kelaa tyhjät siimat sisään ja soutaja pitää kalasiiman kireällä. Kalan väsyttäminen veneeseen alkaa vasta, kun muut siimat on nostettu vedestä. Jarrua ei saa kiristää liikaa, jotta kala ei villiinny ja revi koukkua irti suustaan. Nautinnollisen kamppailun päätteeksi soutaja nappaa lohen haaviin ja juhliminen voi alkaa. Oppaamme avulla saat ikimuistoisen kokemuksen ja loistavan uuden harrastuksen!
Välineet ja varusteet
Lohensoudussa ei passaa pihistellä varusteissa. Tornionjoki on suuri, aivan kuten siihen nousevat lohetkin. Naamisuvannon kokeneet oppaat käyttävät ainoastaan korkealaatuisia ja toimivaksi todettuja välineitä ja varusteita.
Vapa ja kela: Lohen soutukalastukseen käytämme Shimanon Tekota-keloja ja Beastmaster-lohivapoja. Yleensä käytössä on samaan aikaan 6–7 eripituista vapaa: keskellä on 2,7-metrinen vapa, vieressä 3-metrinen vapa ja reunoilla 3,6-metriset vavat tai jopa toinen perhovapa. Keskellä voi pitää myös 2-metristä lusikkauistinvapaa.
Siimat: Lohelle paras siima on edelleen perinteinen monofiili – ne kestävät hankausta ja kalan tai kalastajan äkillisiä liikkeitä. Oikea siiman paksuus lohta varten on suvannolla vähintään 0.40 mm. Siiman paksuuteen vaikuttaa kuitenkin oleellisesti myös kalastuspaikka, ja esimerkiksi kivisessä paikassa tai kosken soudussa tarvitset ainakin 0.50 mm vahvuisen siiman. Veneoppaamme kalastavat lohta enimmäkseen suvannolla ja nivoissa, joten heidän valintansa on useimmiten 0.40 mm paksuinen siima. Metalliuistimet ovat poikkeus: ne uivat sulavammin paksumman siiman kanssa, joten niiden kanssa voi käyttää jopa 0.60 mm paksuista siimaa. Olemme käyttäneet Rapalan Sufix-monofiilia hyvällä menestyksellä jo vuosikausia.
Veneet: Käytämme erityisiä jokiveneitä, jotka ovat tornionjokivartelaisen, vuosisatoja kestäneen tuotekehittelyn tulosta – täällä toimii järvivenettä kapeampi ja pitkän sutjakka malli. Kevyt vene tuntuu huteralta rannan tuntumassa, mutta herää henkiin ison joen virrassa. Naamisuvanto Fishing Resortista löytyy 5 opasvenettä ja 15 vuokravenettä. Jotkut veneistä ovat yrittäjä Petrin appiukon tekemiä, ja uudemmat ovat paikallisen venemestarin Arto Kivilompolon ja hänen poikansa Juhon taidonnäytteitä. Vuokraveneemme ovat 5,5–6,5-metrisiä, ja niihin mahtuu 2-3 aikuista. Opasveneet taas ovat 7,5-8-metrisiä, ja niihin mahtuu mukavasti kaksi aikuista oppaan lisäksi. Veneissä on 6–15-hevosvoimaiset moottorit soutupaikoille siirtymistä varten. Suurin osa moottoreista on Yamaha-merkkisiä, joiden lisäksi löytyy muutama Suzuki.
KATSO MYÖS NÄMÄ
Lohen perhokalastus
Koe Tornionjoen voima ja kalasta elämäsi lohi oppaidemme avustuksella.
PERHOKALASTUS VENEESTÄ
Perhosta veneestä parhailla ottipaikoilla ammattilaisen opastuksella.